Respect voor dieren

Follow by Email

donderdag 18 mei 2017

PROEFDIERWETENSCHAPPENJan-Bas Prins is op z’n ouwe dag dan toch nog hoogleraar geworden. 'Proefdierwetenschappen'. Dat is een hulpwetenschap in dienst van biomedisch onderzoek. Het doel is proefdieren zo geschikt mogelijk te maken voor onderzoek.
Prins hield op 12 mei jl zijn inaugurele oratie onder de welsprekende titel: “Animal welfare: who cares?” De vraag stellen is hem beantwoorden: Jan-Bas Prins in ieder geval niet. Uiteraard geeft hijzelf een heel ander antwoord: “Don’t we all?” Vervolgens heeft hij nog veel woorden nodig om zijn onbegrip te etaleren.
In zijn ‘vak’ gaat het om de bruikbaarheid van het proefdier. Alle voorzorgen zijn primair daarop gericht. Zonder proefdieren geen proefdierkunde (en geen hoogleraarschap).

Aan de vraag: WAAROM willen we geen dierproeven?” komt hij helemaal niet toe. In zijn 7.000 woorden tellende oratie komt het woord moraal niet voor!
Wel het woord ‘morele’, als volgt: De Staatssecretaris deed dit verzoek niet uit een vlaag van morele hoogmoed (…)”. Dit slaat op de vervanging van dierproeven!
Is de orator wel goed bij z’n hoofd?

Prins vindt die vervanging moeilijk. Net zo moeilijk als de energietransitie, denkt hij. Hij ziet gemakshalve over het hoofd dat de wens om dierproeven te vervangen al (ruim) meer dan 150 jaar oud is.

Bedenkelijk is zijn voornemen om ‘voorlichting’ over dierproeven op te nemen in de lessen op Leidse middelbare scholen. De hersenspoeling bij biologie kent daar al geen grenzen. Leerlingen zijn m.i. meer gebaat bij het nadenken over goed en kwaad, moraal.

Tot overmaat van ramp is deze intrigant ook nog lid van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) die moet adviseren over... het beleid ten aanzien van de vervanging van dierproeven.

1 opmerking:

  1. Dat dat Trojaanse paard voorlichting wil laten geven over dierproeven op scholen herinnert mij aan de tijd dat beroepsmilitairen scholieren warm probeerden te maken voor een loopbaan bij het leger. "Jongens en meisjes, trek jullie niets aan van de Tien Geboden. Het beste gebod is: GIJ ZULT DODEN!"

    BeantwoordenVerwijderen