Respect voor dieren

Follow by Email

maandag 8 mei 2017

LONGFONDSDeze week komen collectanten van het Longfonds (vh Astmafonds) aan de deur. Het spreekt vanzelf dat elk weldenkend mens wil dat er geneesmiddelen tegen longziekten ontwikkeld worden. Alleen: niet tot elke prijs.

Dit fonds heeft een tekstje over dierproeven klaarstaan op zijn website:

Pijnlijk is dat het fonds daarin proeven op mensen gelijk stelt aan proeven op dieren. Het ziet gemakshalve over het hoofd dat voor proeven op mensen instemming vereist is: het gebeurt op vrijwillige basis.
Dan ga je al twijfelen aan de goede trouw van die organisatie.

Er staat ook :

“Het Longfonds is terughoudend met onderzoek waarbij dieren een rol spelen.

Dat blijkt echter nergens uit. Zo worden aantallen proefdieren jaarlijks nergens vermeld. Laat staan dat de proeven beschreven of zelfs maar aangeduid worden. Wat het Longfonds wel doet is, net als ieder ander medisch collectebusfonds, zich verschuilen achter gezamenlijk opgestelde ‘richtlijnen van Goede Doelen Nederland.’

Ik geloof direct dat het Longfonds ook liever geen dierproeven zou laten doen. Maar lieverkoekjes worden niet gebakken. De zaak is dat het fonds ook niet aantoont welke inspanningen het concreet verricht om die proeven uit te bannen. Wat draagt het concreet bij aan onderzoek naar de vervanging van die proeven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten