Respect voor dieren

Follow by Email

maandag 13 maart 2017

Dierproeven en GroenLinksGroenLinks heeft ook een verkiezingsprogramma, echt waar. Dus niet alleen maar Klavertjevier. En verdomd als het niet waar is: het gaat over dierproeven! Twee hele zinnen zelfs (blz. 58):

Dierproeven worden uitgefaseerd en proefdiervrije onderzoeksmethoden gestimuleerd.

Dierproeven worden alleen nog tijdelijk toegestaan zolang het de enige manier is om substantiële verbetering van de volksgezondheid te bereiken

Het lijkt wat, maar eigenlijk staat er niks. Laten we ons beperken tot zin 2. De eerste zin is te banaal voor woorden.
De tweede gaat uit van de veronderstelling dat dierproeven de enige manier zijn om “substantiële verbetering van de volksgezondheid te bereiken”, in ieder geval op dit moment.
Hier hebben proefdieren dus helemaal niks aan, laat staan de patiënt. Het getuigt m.i. van een volkomen verkeerde kijk op dierproeven, geneeskunde en volksgezondheid. En al helemaal van de gang van zaken in de praktijk.
Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat dit onderwerp – vivisectie, dierproeven – bij GroenLinks netzomin een thema is als bij de Partij voor de Dieren. Ik wil niemand bang maken maar het zou helpen als er wat vooraanstaande politici ziek zouden worden.

PS. In de Volkskrant van 18 februari j.l. een helder overzicht van het mislukken van 20 jaar dierproeven voor de ziekte van Duchenne.

6 opmerkingen:

 1. Sja, ik heb er maar grappig voor aangeklikt, maar eerlijk gezegd bedoelde ik belachelelijk. Eigenlijk zoals bij alle partijen staan de dierproeven op een heel laag pitje. Jammer voor de dieren die ONNODIG moeten blijven lijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We kunnen 'I love myself ' Klaver toch niet serieus nemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...'zolang het de enige manier is',(?) het is de enige manier zolang we dat zelf willen of zolang we erin willen geloven dat het de enige manier is. Een ethische politieke partij moet het juist aandurven om iets anders te zeggen dan dit, iets waar de proefdieren op korte termijn al iets aan zouden kunnen hebben bijvoorbeeld. Zoiets als 'direct afschaffen' want, hoe leggen we onze kinderen dit uit. En als we het onze kinderen niet meer kunnen uitleggen, dan is het tijd voor verandering om in de woorden van Buma te spreken (die het uiteraard over andere dingen heeft dan het lot van dieren)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou ja, Marianne Thieme hoor ik ook over niets anders praten dan over het klimaat.
  Het woord dieren hoor ik niet meer uit haar mond komen!!
  Je vraagt je af wat dit betekent: ‘What’s in a name’??
  En GroenLinks kan ook beter van naam veranderen: GroenRijk is beter….. het is straks heel veel geld vangen en voor WAT??

  BeantwoordenVerwijderen
 5. PETA is fel tegen dierproeven, maar vindt deze in uitzonderlijke gevallen voorlopig nog geoorloofd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zulke commentaren doen meer kwaad dan goed. Onderzoekers kennen alleen maar 'uitzonderlijke gevallen'. Kennelijk geen mensen bij PETA die bekend zijn met de materie.

   Verwijderen