Respect voor dieren

Follow by Email

woensdag 22 maart 2017

De strijd om het proefdier

-Jarenlang was de Antidierproevencoalitie (ADC) van Robert Molenaar en Danny Flies de krachtigste bestrijder van dierproeven. Het was een gelukkige coalitie van Nederland (Robert) en BelgiĆ« (Danny). Maar ‘geluk’ duurt nooit lang. Om duistere redenen gingen Robert en Danny uit elkaar. Van Danny werd daarna weinig meer vernomen. Robert ging verder met een nieuwe compagnon in de stichting Animal Rights. Niet meer exclusief gericht op de bestrijding van dierproeven maar nu ook tegen het dragen van bont en tegen de jacht. Bont voor Dieren en Faunabescherming doen het blijkbaar niet goed genoeg. 

EDEV (‘Een Dier Een Vriend’) is een al oude Haagse organisatie voor dierenrechten, opgericht door de gerenommeerde Geoffrey Deckers. Deze maakt zich vooral sterk voor de bestrijding van de proeven in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. Hier verblijven ca. 1500 apen. Jaarlijks worden daarvan zo’n 200-250 misbruikt in experimenten en daarna gedood. Er werken ongeveer 100 ‘mensen’. Het is een gruwelijk oord en het ligt verborgen buiten Rijswijk. Alleen al qua ligging doet het denken aan de vernietigingskampen uit WO II. 

EDEV is als het ware nieuw leven ingeblazen. Enerzijds door het wegvallen van de Antidierproevencoalitie, anderzijds door het opstaan van een bevlogen vrijwilligster, Rosella d’Angeli. Maandelijks demonstreert EDEV voor de poort van het BPRC waar Rosella de leiding heeft en de megafoon hanteert. Deze week heeft zij ingesproken in de Rijswijkse gemeenteraad.
Mede dank zij EDEV’s inzet is er beweging gekomen in de opstelling tegenover het BPRC van Tweedekamerleden en anderen, waaronder hopelijk ook de Rijswijkse gemeenteraad. Langzamerhand groeit het besef dat we af moeten van dierproeven, en al helemaal van proeven op apen. Immoreel; contra-productief.


EDEV en Rosella verdienen onze steun en hebben die ook hard nodig: zij kunnen het niet alleen. Doe mee met de demonstraties voor de poort (iedere 2de vrijdag van de maand). Doe ook een donatie. Het gaat om de volharding, de lange adem. Dat is de enige manier om te bewerkstelligen dat het BPRC, dit vernietigingskamp, wordt gesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten