Respect voor dieren

Follow by Email

dinsdag 24 januari 2017

Martje Fentener van Vlissingen

-We hadden alweer een tijdje niks van d’r gehoord, maar daar is ze dan toch weer, in het Rotterdamse Algemeen Dagblad, onze bloedeigen prachtvrouw, dierenvriend Martje Fentener van Vlissingen (Erasmus MC). Ze voert een gesprekje met iemand van een krant die van toeten noch blazen weet, zoals gebruikelijk. Journalistiek, zo moeilijk hoeft dat niet te zijn. Iemand een microfoon voorhouden en wachten tot ze uitgesproken is. Zo komt Adrianne de Koning aan kopij, zo komt zij aan brood op de plank.
Martje wil niet, kan niet denken aan iets anders dan dierproeven. Daar is ook dit tekstje weer een uiting van. Dat dezelfde – of betere – resultaten behaald zouden kunnen worden zonder dierproeven, met andere methoden, dat ligt buiten haar blikveld. En dus krijgen we teksten als: We gebruiken alleen apen als het écht niet anders kan. Daar zou ik nu wel graag bewijs van willen zien. Hoe bewijs je dat trouwens?! Het is een excuus dat al gehoord wordt zolang dierproeven gedaan worden. Kortom: een leugen.

“zij zijn niet diegenen die vragen om nieuwe behandelingen”
Vragen patiënten misschien om vivisectie?!
-
“Het is logisch dat je dit dan eerst bij een muis onderzoekt.” 
Het zou een tekst van Claudia de Breij kunnen zijn.
-
Terzijde, alle gekheid op een stokje: het spreekt vanzelf dat patiënten niet meer objectief kunnen oordelen. Ieder mens wil leven, wil genezen. Koste wat het kost. De observatie dat gezonde mensen vechten voor een vivisectievrije wereld is dus op zichzelf juist. “Logisch” zou ik haast zeggen.
 ***

2 opmerkingen:

  1. hopeloos, maakt deprimerend

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laten we Terese Grassi niet vergeten. Zij wist dat ze ongeneeslijk ziek was, maar ze bleef tot het laatst strijden tegen vivisectie.
    Haar dood is alweer zeven jaar geleden.

    BeantwoordenVerwijderen