Respect voor dieren

Follow by Email

donderdag 29 december 2016

Wij zijn dwergenBlind Orion Searching for the Rising Sun

Nicolas Poussin
1658
Oil on canvas
Dimensions: 119.1 x 182.9 cm
Metropolitan Museum of Art, New York

‘Wij zijn dwergen die op de schouders staan van reuzen.’ Een gevleugelde uitdrukking die er bij onderzoekers ingaat als Gods woord in de ouderling. Wikipedia wijdt er een lemma aan.

Als een dwerg op de schouder van een reus zit, kan hij inderdaad wat verder zien!

Maar in overdrachtelijke zin klopt het natuurlijk niet. In ieder geval niet waar het betreft onderzoek met proefdieren. Of met proefpersonen die daarvoor geen toestemming gegeven hebben, - ook geen uitzondering. Het is het eenzijdig en uitsluitend waarderen van de ratio, onder weglating van alle overige eigenschappen en omstandigheden die ertoe doen. Reductionisme in z’n smerigste vorm. 

Het verhaal gaat dat Amerikanen geen gebruik wensten te maken van uitkomsten van onderzoek dat in de concentratiekampen gedaan was. Ik heb het niet bevestigd kunnen vinden maar als het waar is getuigt dat van hoogstaande moraal.  

2 opmerkingen:

  1. Jaren geleden heb ik ergens gelezen dat Amerikanen ook zonder toestemming proeven deden op ziekenhuispatiënten, vooral op psychiatrische patiënten. De slachtoffers waren doorgaans zwart. In het interbellum konden de Zweden er ook wat van. Vooral Laplanders zijn daarvan het slachtoffer geworden. Zweden die aan epilepsie leden, werden tegen hun wil gesteriliseerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Nederland worden jonge mensen die epilepsie hebben ook wel gesteriliseerd. In overleg met de ouders en de neurologen, zonder toestemming van de patiënt omdat die het vaak niet kunnen begrijpen. Na 3 maanden op genomen te zijn voor mijn epilepsie in Heemstede, waar ik al die tijd mocht werken in de werkplaats gecreëerd voor volwassenen met epilepsie, heb ik het een en ander wel meegekregen.

    BeantwoordenVerwijderen