Respect voor dieren

Follow by Email

dinsdag 29 november 2016

Dierproeven: het verloop‘Datagraver’ maakte een paar mooi grafieken over het verloop van het aantal dierproeven sinds de invoering van de Wet op de Dierproeven in 1977.


Kanttekeningen


1. De Wet op de Dierproeven, waar onderzoekers graag goede sier mee maken, moest in werkelijkheid worden afgedwongen op diezelfde onderzoekers. De strijd heeft zo’n 100 jaar geduurd en Nederland was een van de laatste westerse landen met zo’n wet.

2. Men ziet aan het verloop van de grafiek hoe hard zo’n wet nodig was, en hoe volstrekt gewetenloos onderzoekers zonder zo’n wet te werk gaan. Je mag gerust concluderen tot intrinsieke gewetenloosheid als het gaat om vivisectie.

3. Men ziet hoe snel de daling van het aantal proeven afvlakt, eigenlijk al sinds de negentiger jaren. Van stagnatie is zelfs al meer dan tien jaar sprake, eig. al sinds 2002. De overheid, de politiek, staan erbij en kijken ernaar.

4. Alsof het niet erg genoeg is, is de grafiek helaas ook nog eens misleidend. Zoals altijd als het over misstanden gaat, is het nog veel erger dan wordt getoond. Het aantal proefdieren die in voorraad gedood worden, zijn niet in de grafiek opgenomen. Met andere woorden: het totale aantal proefdieren dat jaarlijks in dit land gedood wordt, bedraagt ongeveer 1.000.000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten